Event: Ύδρα – κορυφή Έρος – Φάρος Ζούρβα

Σεπ
28
image_pdfimage_print

3ήμερη πεζοπορική

28 – 30 Σεπτεμβρίου 2018

ΥΔΡΑ : Σε απόσταση αναπνοής από την Αθήνα, ένα μικρό, βραχώδες, άγονο νησί, ταυτόχρονα «απέραντο» και μεγαλειώδες. Τόπος καμωμένος από την ελευθερία που χαρίζει το πέλαγος. Ένα νησί του Αργοσαρωνικού που γέννησε, έθρεψε και κυριάρχησε στον πόλεμο για την ανεξαρτησία ολόκληρης της χώρας.

Στην Ύδρα, από τα πρώτα κιόλας λεπτά που περπατάς στα σοκάκια της αισθάνεσαι ένα πράγμα. Νιώθεις πως αρκεί ένα πέρασμα «απέναντι» κι ευθύς μεταφέρεσαι σε μια άλλη εποχή. Οι κόρνες και τα φανάρια δεν έχουν χώρο εδώ, τα σύγχρονα κτήρια δίνουν τη θέση τους σε παραδοσιακά σπίτια με κεραμιδένιες σκεπές, σκούρες μπλε πόρτες και παράθυρα, κι ο χρόνος αποκτά μια άλλη διάσταση.

Στην εξόρμηση μας αυτή, θα έχουμε τον χρόνο να την ανακαλύψουμε, αλλά και να την απολαύσουμε.

Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2018

Αναχώρηση το απόγευμα από τη Ν. Ιωνία και μετά από 3 ώρες περίπου, θα φθάσουμε στο Μετόχι, όπου θα επιβιβαστούμε σε πλοιάριο. Άφιξη στην Ύδρα, τακτοποίηση στις πανσιόν μας και βράδυ ελεύθερο για μια πρώτη γνωριμία με το νησί.

Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2018

Σήμερα θα πεζοπορήσουμε στο ανατολικό τμήμα του νησιού φτάνοντας μέχρι τις ακτές της Ύδρας όπου βρίσκεται ο περίφημος φάρος της Ζούρβας.

Στη διαδρομή μας θα συναντήσουμε τη Μονή Ζούρβας σε ένα απέριττο αυστηρό τοπίο όπου επικρατεί η δύναμη της πέτρας.

Μετά τη Μονή, θα περάσουμε από το εκκλησάκι του Αγ. Ιωαννίκιου που βρίσκεται κρυμμένο στην άκρη κατακόρυφων βράχων που καταλήγουν στη θάλασσα. Στη συνέχεια μετά από  δύσκολη διαδρομή, 500 μέτρα πιο κάτω θα φτάσουμε στον πετρόκτιστο Φάρο της Ζούρβας, που κατασκευάστηκε το 1883.  Ο φάρος καταστράφηκε από τους Γερμανούς στον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο και ξαναχτίστηκε μετά τον πόλεμο το 1946,όπου λειτούργησε σαν επανδρωμένος φάρος. Από το 1989 έγινε αυτόματος. Ο φάρος της Ζούρβας μαζί με το Φάρο της Δοκού και των Σπετσών ελέγχουν την ναυσιπλοΐα της περιοχής.

Η επιστροφή μας στο λιμάνι της Ύδρας θα γίνει με θαλάσσιο ταξί από τη Μονή της Ζούρβας ή τη Λέδεζα ανάλογα με τον καιρό .

Ώρες πεζοπορίας : 6

Βαθμός δυσκολίας : 2

Υ/Δ +/- 500

Το υπόλοιπο της ημέρας θα είναι ελεύθερο για μπάνιο, φαγητό, βόλτες στα σοκάκια του νησιού και γενικά για να το αξιοποιήσει ο καθένας όπως επιθυμεί.

Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2018

Η σημερινή μας πεζοπορία, θα μας οδηγήσει στο ψηλότερο σημείο της Ύδρας, στο βουνό Έρος σε υψόμετρο 588 μ. Από την κορυφή θα απολαύσουμε την πανοραμική θέα του νησιού, του Αργοσαρωνικού Κόλπου και του Μυρτώου Πελάγους.

Ξεκινώντας από την εκκλησία του Πολιούχου του νησιού, Αγίου Κωνσταντίνου του Υδραίου, στην Κιάφα, παλαιά πόλη της Ύδρας, θα ακολουθήσουμε το ανηφορικό ελικοειδές μονοπάτι που θα μας οδηγήσει, στη Μονή του Προφήτη Ηλία, μια λιτή και όμορφη ανδρική Μονή, που κατά την Επανάσταση του 1821 λειτούργησε ως φυλακή κράτησης.

Από την Μονή, μετά από 20 λεπτά έντονης ανηφορικής ανάβασης θα φθάσουμε στην κορυφή Έρος. Επιστροφή από τα ίδια.

Ώρες πεζοπορίας : 4

Βαθμός δυσκολίας : 1+

Υ/Δ +/-670

Στη συνέχεια ελεύθερος χρόνος για φαγητό, μπάνιο και τελευταίες βόλτες στο νησί.

Το απόγευμα θα πάρουμε το πλοιάριο για το Μετόχι, όπου θα μας περιμένει το λεωφορείο, για την επιστροφή μας στη Ν. Ιωνία.

Αρχηγός : Ανδρικόπουλος Άρης

Κρατήσεις : Ιωάννου Χρήστος