Event: Φθινοπωρινή εξόρμηση στο πανέμορφο Πάικο

Οκτ
27
image_pdfimage_print

4ήμερη πεζοπορική

27-30 Οκτωβρίου 2016

Η φθινοπωρινή μας  εκδρομή θα ξεκινήσει από το  Πάϊκο, ένα από τα ωραιότερα, γραφικότερα και μεγαλειώδη βουνά της Ελλάδας, γοητεύει τον κάθε επισκέπτη με τα υπέροχα δάση του, τις ρεματιές, τα γάργαρα νερά του και τα πανέμορφα χωριά του. Η εκδρομή μας περιλαμβάνει εναλλακτικές διαδρομές πεζοπορίας εύκολες και πιο δύσκολες.

Στο πανέμορφο ρέμα του Στραβοπόταμου, ανάβαση στην Κορυφή Καντάστι ή Φιδωτά, στην  ψηλότερη κορυφή την Γκόλα Τσούκα πεζοπορία  στα «Δύο Ποτάμια»  και τελευταία επίσκεψη στους καταρράκτες του Σκρά.

Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2016

Θα αναχωρήσουμε  νωρίς  το απόγευμα από τη  Νέα Ιωνία με ενδιάμεσες στάσεις  και προορισμό την Γουμένισσα του νομού Κιλκίς. Σε μια ευλογημένη από την φύση πλαγιά του Πάϊκου με βλάστηση και πηγαία νερά, με υψόμετρο τριακόσια μέτρα από την θάλασσα, ακουμπά τις γειτονιές της η μικρή πολιτεία της Γουμένισσας. Άφιξη και τακτοποίηση στα ξενοδοχεία και δείπνο εντός της Γουμένισσας.

Παρασκευή  28 Οκτωβρίου 2016

Μετά το πρωινό μας θα αναχωρήσουμε με το πούλμαν για την τοποθεσία εκκίνησης της πεζοπορίας μας. Η πρώτη ομάδα πεζοπορεί στον Στραβοπόταμο. Πρόκειται για μια πανέμορφη διαδρομή μέσα από τον παχύ ίσκιο των πανύψηλων οξιών, που σε συνδυασμό με το υγρό στοιχείο του ρέματος, το οποίο διασχίζει 8 φορές, με εντυπωσιακά ξύλινα γεφύρια, με τις ιδανικές εναλλαγές χρωμάτων και το κελάηδισμα των πουλιών, το κάνουν μοναδικό σε ομορφιά και απολαυστικό για όλες τις εποχές του έτους. (14 χλμ, περίπου 4 ώρες).

Η δεύτερη ομάδα συνεχίζει ανάβαση στην κορυφή Καντάστι, η οποία δεσπόζει πάνω από τα Μεγάλα Λιβάδια και  θέα προς την κοιλάδα του Κιλκίς. Η διάσχιση από  το παρατηρητήριο μέχρι την κορυφή έχει διάρκεια 2,5 ώρες και επιστροφή, ενώ από τον χώρο δασικής αναψυχής έως την κορυφή η ανάβαση έχει διάρκεια μιάμιση ώρα περίπου.

Υψομετρική διαφορά : +600

Ώρες Πορείας : Περίπου 5.00 – 5.30

Βαθμός Δυσκολίας : 1

Το μεσημέρι συνάντηση των δύο ομάδων για φαγητό σε τοπική ταβέρνα. Υπάρχει δυνατότητα απογευματινής επίσκεψης σε οινοποιείο. Το βράδυ φαγητό και διασκέδαση στην Γουμένισσα.

Πάικο 1

Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2016

Μετά το πρωινό αναχωρούμε για το σημείο εκκίνησης. Η πρώτη ομάδα πεζοπορεί από Γουμένισσα προς  στην θέση «Δύο Ποτάμια» όπου συναντώνται δύο χείμαρροι του Πάϊκου, κάτω από πανύψηλα και δροσερά πλατάνια, συναντούμε χώρο αναψυχής με μονοπάτια, πεζογέφυρες, παγκάκια, τραπεζοπάγκους, παιδική χαρά και μια πρωτότυπη «πισίνα».  Εναλλασσόμενο τοπίο, χωματόδρομος, μονοπάτι, δασικός δρόμος. Άφιξη στη θέση Δύο Ποτάμια / Τσάι. Διαδρομή 2 ωρών περίπου. Επιστροφή στην Γουμένισσα, καφές στην Πλατεία .Δυνατότητα επίσκεψη του λαογραφικού Μουσείου.

Η δεύτερη ομάδα  ανεβαίνει στην κορυφή Γκόλα Τσούκα. Αφού διασχίσει ένα πανέμορφο δάσος από οξιές και καστανιές, καταλήγει στον αυχένα Ντουϊκοβο και από εκεί στην ψηλότερη κορυφή του Πάϊκου, την «Γκόλα Τσούκα» σε υψόμετρο 1656μ., όπου από το πέτρινο παρατηρητήριο μπορούμε να αγναντέψουμε την ευρύτερη περιοχή που απλώνεται κάτω από το βουνό, από τα Γιαννιτσά και την Αλεξάνδρεια μέχρι το Πολύκαστρο και τον Θερμαϊκό κόλπο. 11 χλμ η απόσταση  (6 χλμ δασικός δρόμος  5 χλμ μονοπάτι) με επιστροφή.

Υψομετρική διαφορά : +845

Ώρες Πορείας : Περίπου 7

Βαθμός Δυσκολίας : 2

Το μεσημέρι συνάντηση των 2 ομάδων για φαγητό σε τοπική ταβέρνα. Το βράδυ βόλτα και φαγητό στην Γουμένισσα.

Πάικο 3

Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2016

Μετά το πρωινό αναχωρούμε για τους καταρράκτες του Σκρά, όπου μπορούμε να κάνουμε μια μικρή πεζοπορία. Οι καταρράκτες βρίσκονται ανάμεσα στα χωριά Κούπα και Σκρά, στις βορειοανατολικές παρυφές του Πάϊκου και προσεγγίζονται με σύντομο μονοπάτι. Οι γαλάζιες λιμνούλες και ο μικρός καταρράκτης ,σίγουρα αξίζουν λίγο από τον χρόνο μας.

Μετά την πεζοπορίας μας θα φάμε στην περιοχή και θα ξεκινήσουμε την επιστροφή μας ανανεωμένοι,  γεμάτοι ωραίες εικόνες για την Νέα Ιωνία.

Αρχηγός : Αικατερίνη Ντόουσον

Κρατήσεις : Επαμεινώνδας Λαγόπουλος

Προκαταβολή μέχρι : 30 Σεπτεμβρίου 2016