2ήμερη περιηγητική
23 – 24 Μαρτίου 2019
Για τα Τρίκαλα, πρωτεύουσα του νομού Τρικάλων, τι μπορεί να πει κανείς. Πρότυπη πόλη κι ένας περίλαμπρος φάρος σηματοδότης, του πως ή κάπως έτσι ή περίπου θα έπρεπε να λειτουργούν οι πόλεις, ή καλύτερα οι δήμοι μας σε όλη την Ελληνική επικράτεια.
Η ευρύτερη περιοχή των Τρικάλων κατοικείται από τους προϊστορικούς χρόνους και οι πρώτες ενδείξεις ζωής στο σπήλαιο της Θεόπετρας φτάνουν ως το 49.000 π.Χ. περίπου. Έχουν επίσης ανακαλυφθεί νεολιθικοί οικισμοί από το 6.000 π.Χ. στο Μεγάλο Κεφαλόβρυσο και σε άλλες τοποθεσίες.
Σάββατο 23 Μαρτίου 2019
Αναχώρηση από Νέα Ιωνία με στάση στα Καμένα Βούρλα για καφέ.
Μετά τον καφέ ξεκινάμε, μέσω Τρικάλων, γιά την ‘’Κιβωτό του Δήμου’’ στην Αύρα Τρικάλων η οποία βρίσκεται τρία χιλιόμετρα απὸ την Καλαμπάκα σε μία κατάφυτη έκταση 300 στρεμμάτων όπου εκτρέφονται αυτόχθονες καὶ σπάνιες φυλὲς ἀγροτικών ζώων, οι οποίες υφίστανται εδώ καὶ 10.000 χρόνια στήν ελληνικὴ ύπαιθρο με τὴν ίδια ακριβώς μορφή. Θα περιηγηθούμε και θα ενημερωθούμε από τον υπεύθυνο της ‘’Κιβωτού’’ για το πως και το γιατί λειτουργεί αυτή η ’’Κιβωτός’’. Εάν ο καιρός είναι καλός μπορούμε να γευματίσουμε εκεί αλλιώς με την άφιξή μας στα Τρίκαλα. Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο για ξεκούραση και το απόγευμα ελεύθερο στην πόλη.
Κυριακή 24 Μαρτίου 2019
Μετά το πρωινό μας θα ξεναγηθούμε στην πόλη, Το Ασκληπιείο της αρχαίας Τρίκκης, το Βυζαντινό Κάστρο της πόλης, που κατασκευάστηκε από τον Ιουστινιανό πάνω στην αρχαία Ακρόπολη της Τρίκκης κατά τον 6ο μ.Χ. αιώνα, με τριπλό τείχος. Το Τζαμί του Οσμάν Σαχ κτίσμα του 16ου αιώνα σχεδιασμένο από τον Μιμάρ Σινάν. Το τζαμί ονομάζεται και Κουρσούμ Τζαμί από την τουρκική λέξη κουρσούμ, που σημαίνει μόλυβδος, καθώς ο θόλος του είναι μολυβοσκέπαστος Ο Λόφος του Προφήτη Ηλία ένας αξιόλογος πνεύμονας πρασίνου με θέα την πόλη και σε κοντινή απόσταση από το κέντρο της πόλης. Στο συγκεκριμένο λόφο βρίσκεται η εκκλησία του Προφήτη Ηλία (του 1896) το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στη θέση Ντάπια και ο Ζωολογικός Κήπος της πόλης που ανάμεσα σε άλλα φιλοξενεί τίγρεις, τσιντσιλά, ιγκουάνανα, έμου, στρουθοκαμήλους, άλογα, ελάφια και αρκετά είδη πουλιών.
Ο Μύλος Ματσόπουλου που κατασκευάστηκε το 1884 και σήμερα είναι ιστορικό-βιομηχανικό πάρκο και πολιτιστικό κέντρο αποτελώντας ένα από τα πιο σημαντικά νεότερα πολιτιστικά μνημεία της πόλης των Τρικάλων. Τα τελευταία χρόνια διοργανώνεται στον Μύλο του Ματσόπουλου, κατά την περίοδο Χριστουγέννων, το διάσημο χριστουγεννιάτικο θεματικό
πάρκο “Μύλος των Ξωτικών”.Το Χαμάμ του Οσμάν Σαχ του 16ου αιώνα. Πρόκειται για δίδυμο Οθωμανικό λουτρό, πιθανότατα σε σχέδια του αρχιτέκτονα Μιμάρ Σινάν. Μετά από μετατροπές στην μορφή του κτηρίου, φιλοξενήθηκαν οι φυλακές της πόλης από το 1893 έως το 2006. Πλέον το χαμάμ αναπαλαιώθηκε και είναι επισκέψιμο, ενώ στον πάνω όροφο του κτηρίου στεγάζεται το Μουσείο Τσιτσάνη.
Μετά την ξενάγησή μας στα Τρίκαλα θα επισκευθούμε το Κεραμαριό Καρδίτσας Το πήρε το όνομά του από την τοποθεσία της περιοχής. Βρίσκεται στο δημοτικό διαμέρισμα της Δρακότρυπας του Δήμου Μουζακίου μέσα σε ένα εξαιρετικό τοπίο. Κατασκευάστηκε σε ένα χώρο έκτασης 30 στρεμμάτων περιτριγυρισμένο με πολλά πλατάνια δίπλα από το ποτάμι της περιοχής.Η ιδιαίτερη αρχιτεκτονική τους έγκειται, όχι απλά στην χρησιμοποίηση της τοπικής ποταμίσιας πέτρας και του ξύλου, αλλά στην ανάδειξη του δέντρου ως βάση της αρχιτεκτονικής ιδέας. Η κύρια είσοδος της κάθε κατοικίας είναι ένα δέντρο! Στον εσωτερικό χώρο δέντρα σου δίνουν την εντύπωση ότι στηρίζουν την σκεπή, ενώ κορμοί δέντρων έχουν μετατραπεί σε τραπέζια, καθίσματα και τζάκια. Η πέτρα του παρακείμενου ποταμού διακοσμεί την κάθε κατοικία τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά.
Το μεσημέρι θα γευματήσουμε στο εστιατόριο του Κεραμαριού και σιγά-σιγά θα πάρουμε τον δρόμο της επιστροφής μέ ενδιάμεση στάση γιά την Νέα Ιωνία.
Αρχηγός : Βεργόπουλος Βασίλειος
Κρατήσεις : Βασιλειάδης Γεώργιος