Event: Τήνος : Το νησί της Πίστης και της Τέχνης

Ιούν
02
image_pdfimage_print

4ήμερη πεζοπορική

2 – 5 Ιουνίου 2017

Τήνος. Το νησί της Παναγίας. Το νησί του Αιόλου. Το νησί της Πίστης. Το νησί της Τέχνης .  Το νησί με τις παρθένες Παραλίες. Το νησί με τα Χωριά που σε ταξιδεύουν στο χρόνο. Το κρυμμένο μυστικό των Κυκλάδων !!!

Ελάτε μαζί μας να περπατήσουμε σε λιθόστρωτους δρόμους και μονοπάτια απολαμβάνοντας το πέτρινο στοιχείο της Τηνιακής ενδοχώρας, µε την περίτεχνη ξερολιθιά της φτιαγμένη από μοναδικούς τεχνίτες , να απολαύσουμε απομακρυσμένους περιστερώνες, «κεντημένους» µε µμοναδική μαεστρία από μάστορες της πέτρας, αγροικίες και ξωκλήσια µε περίτεχνα καμπαναριά, αλλά και καταπράσινες ρεματιές που στολίζουν το γαλήνιο τοπίο. 

Παρασκευή 2 Ιουνίου 2017

Αναχώρηση το απόγευμα από τη Ν. Ιωνία για τη Ραφήνα και επιβίβαση στο  πλοίο των  17:30. Άφιξη στο λιμάνι της Τήνου και μεταφορά στο ξενοδοχείο μας, στην παραλία του Αγ. Φωκά που απέχει 2 χλμ. από τη Χώρα.

Σάββατο 3 Ιουνίου 2017

Το πρωί θα ξεκινήσουμε με το πούλμαν για το χωριό Ταραμπάδος. Από εδώ θα περπατήσουμε στην κοιλάδα με τους εντυπωσιακούς περιστερώνες και θα συνεχίσουμε για  τον Κάμπο, όπου θα επισκεφθούμε το μουσείο τέχνης του Κώστα Τσόκλη. Στη συνέχεια, θα κατηφορίσουμε προς το χωριό Λουτρά όπου θα επισκεφθούμε το ιδιαίτερο λαογραφικό μουσείο της Μονής Ουρσουλινών, η οποία λειτουργούσε αρχικά ως Μονή και έπειτα ως σχολείο θηλέων. Εδώ φοιτούσαν κορίτσια και από άλλες χώρες, αφού θεωρούνταν πρότυπο σε όλη την Ευρώπη. Έπειτα, θα συνεχίσουμε για τα γραφικά χωριά Κρόκος, Σκαλάδος, Κουάρμος, μέσα από ένα αρκετά πράσινο δίκτυο μονοπατιών και θα ανέβουμε στο λόφο του Εξώμβουργου, που είναι η δεύτερη ψηλότερη κορφή του νησιού με υψόμετρο 640μ. Εδώ  βρίσκονται τα ερείπια του ενετικού κάστρου το οποίο ήταν το πιο ισχυρό κάστρο των Κυκλάδων. Τέλος θα κατηφορίσουμε στο ιδιαίτερο χωριό Βωλάξ, το οποίο είναι χτισμένο πάνω σε μεγάλους στρογγυλούς βράχους,  άγνωστης προέλευσης.

 Αφού γευματίσουμε σε κάποια από τις ταβέρνες του Βώλακα, θα επιστρέψουμε με το πούλμαν στο ξενοδοχείο μας .

Ώρες πεζοπορίας : 5.00 περίπου.

Χρόνος ελεύθερος για ξεκούραση, μπάνιο και βόλτα.

 

Κυριακή 4 Ιουνίου 2017

Μία όμορφη και εύκολη διαδρομή θα είναι η σημερινή, όπου θα έχουμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε τα πιο αντιπροσωπευτικά χωριά των Πάνω Μερών, τα οποία είναι και από τα πιο καλοδιατηρημένα του νησιού, με θέα στη Δήλο και τη Μύκονο.

Θα ξεκινήσουμε από το Τριαντάρο στους πρόποδες του Εξωμβούργου, θα πάμε στο Μουντάδο, και αφού περάσουμε από την Μονή Κεχροβουνίου (όπου η Αγία Πελαγία είδε το όραμα της εύρεσης της εικόνας της Παναγίας και χτίστηκε ο ναός στην Χώρα) θα  φτάσουμε στο Αρνάδο (ένα όμορφο χωριό με καταπληκτική θέα, αφού είναι από τα ψηλότερα χωριά του νησιού). Στη συνέχεια θα κατηφορίσουμε  περνώντας από τον Μπερδεμιάρο και τον Τριαντάρο και αφού  διασχίσουμε μια όμορφη και πράσινη λαγκαδιά με πολλούς περιστερώνες θα καταλήξουμε στην παραλία του Αγίου Φωκά, κοντά στο ξενοδοχείο μας.

Ώρες πεζοπορίας : 5.30 περίπου.

Χρόνος ελεύθερος για ξεκούραση, μπάνιο και βόλτα.

 

Δευτέρα 5 Ιουνίου 2017

Στη σημερινή μας περιήγηση, θα γνωρίσουμε κάποια από τα ομορφότερα χωριά της Τήνου.

Η πρώτη μας στάση θα είναι στο χωριό Καρδιανή, με την εντυπωσιακή αρχιτεκτονική και θέα που κόβει την ανάσα. Τη διατρέχει ένα μικρό ποταμάκι και διαθέτει πολλές πηγές με όμορφες παραδοσιακές κρήνες. Το χωριό έχει παράδοση στο μάρμαρο και ανέδειξε πολλούς τεχνίτες μαρμαράδες.

Θα συνεχίσουμε για το χωριό Πύργος στα βορειοδυτικά του νησιού, που γοητεύει με τις μοναδικές μαρμάρινες δημιουργίες των ντόπιων καλλιτεχνών (μαρμαρόστρωτοι δρόμοι, τέμπλα και άμβωνες στις εκκλησίες, θυρώματα και υπέρθυρα, κρήνες, επιτύμβια μνημεία κ.ά.), που έχουν στολίσει με μεράκι κάθε γωνιά του.

Θα επισκεφθούμε το σπίτι–μουσείο του Γιαννούλη Χαλεπά, το νεκροταφείο με τα μαρμάρινα αριστουργήματα καθώς και το μουσείο Τηνίων Καλλιτεχνών, όπου εκτίθενται έργα των Γιαννούλη Χαλεπά, Φιλιππότη, Σώχου, Βιτάλη κ.λ.π.

Τέλος θα επισκεφθούμε το γραφικό χωριό Υστέρνια, που είναι σκαρφαλωμένο σε πλαγιά του βουνού Μεροβίγλα. Τα Υστέρνια έχουν ενδιαφέροντα αρχιτεκτονικά στοιχεία και όμορφη θέα στο πέλαγος και τη Σύρο. Εξαίρετα δείγματα της μακράς παράδοσης του χωριού στη μαρμαρογλυπτική αποτελούν τα υπέρθυρα των σπιτιών και τα μαρμαρόστρωτα δρομάκια. Από τα Υστέρνια κατάγονταν σπουδαίοι καλλιτέχνες, όπως οι Γεώργιος και Ιωάννης Βιτάλης, Λάζαρος Λαμέρας, Λάζαρος και Αντώνιος Σώχος.

Στη συνέχεια θα πάμε στον Όρμο των Υστερνίων για μπάνιο και φαγητό σε κάποιο παραλιακό ταβερνάκι .

Νωρίς το απόγευμα θα κατευθυνθούμε  στο λιμάνι, για να επιβιβαστούμε στο πλοίο των 6.00μμ για Ραφήνα .

Αρχηγός : Ανδρικόπουλος Άρης

Κρατήσεις : Ιωάννου Χρήστος

Προκαταβολή μέχρι : 5 Μαΐου 2017