Event: Πρωτοχρονιά στο χιονισμένο Bansko και την μαγευτική Σόφια

Δεκ
30
image_pdfimage_print

5ήμερη Πρωτοχρονιάτικη

30 Δεκεμβρίου 2016 – 3 Ιανουαρίου 2017

1.1

1η ημέρα : Αθήνα – Bansko

Αναχώρηση νωρίς το πρωί για τον Προμαχώνα. Διέλευση των συνόρων και συνεχίζουμε τη διαδρομή μας για το Βansko. Τακτoποίηση στο ξενοδοχείο και δείπνο.

2η ημέρα : Μοναστήρι Ρίλα – Σόφια

Πρωινό μπουφέ και σήμερα θα επισκεφτούμε το βουνό Ρίλα µε το ομώνυμο μοναστήρι. Το μοναστήρι της Ρίλα είναι το μεγαλύτερο και διασημότερο ορθόδοξο μοναστήρι στην Βουλγαρία και αποτελεί φημισμένο τουριστικό αξιοθέατο. Βρίσκεται στην βορειοδυτική πλευρά του όρους Ρίλα σε υψόμετρο 1.147 μέτρων. Έχει πάρει το όνομα του από τον διάσημο Βούλγαρο Άγιο και ερημίτη, Ιβάν των Ρίλα. Ολόκληρο το συγκρότημα της μονής καταλαμβάνει  µια έκταση 8.800 m2  και αποτελείται από µια μονόκλιτη βασιλική, κελιά όπου μένουν οι μοναχοί και έναν πύργο.

Το 1976 ανακηρύχθηκε εθνικό ιστορικό μνημείο της Βουλγαρίας και το 1983 χαρακτηρίστηκε από την UNESCO ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς. Από το 1991 υπάγεται εξ’ ολοκλήρου στην Ιερά Σύνοδο του Πατριαρχείου Βουλγαρίας.

Το πόσο σημαντικό είναι το μοναστήρι για την Βουλγαρία, μπορεί να φανεί και από το γεγονός ότι το μοναστήρι εμφανίζεται και στην πίσω πλευρά του 1 λέβα.

Εδώ θα έχουμε την ευκαιρία να θαυμάσουμε ανεκτίμητα ιστορικά και πολιτιστικά μνημεία, όπως τον μεσαιωνικό πύργο του Χρέλιο,  ξυλόγλυπτα αριστουργήματα στο παρεκκλήσι της Μεταμόρφωσης του Χριστού, παλιές εικόνες καθώς και αναρίθμητα βιβλία, φυλαγμένα στη βιβλιοθήκη του μοναστηριού.

Στη συνέχεια θα επισκεφτούμε την πρωτεύουσα της Βουλγαρίας, Σόφια. Η Σόφια βρίσκεται στο δυτικό άκρο της σύγχρονης Βουλγαρίας όπως αυτή διαμορφώθηκε μετά τους Βαλκανικούς πολέμους. Ο αρχικός σχεδιασμός ήταν να βρίσκεται περίπου στο κέντρο των περιοχών που οι Βούλγαροι θεωρούσαν ως δικές τους. Το όνομα της πόλης προέρχεται πιθανότατα από παράφραση της ελληνικής λέξης σοφία.

Το επιβλητικό μουσείο Αλεξάντερ Νέφσκι με τους χρυσούς τρούλους, το Πανεπιστήμιο, η Βυζαντινή εκκλησία της Αγίας Σοφίας, είναι μερικά από τα αξιοθέατα που θα δούμε Επιστροφή στο ξενοδοχείο και δείπνο.

3

3η ημέρα : Ολοήμερη εκδρομή στη Φιλιππούπολη

Πρωινό μπουφέ και αναχώρηση για μία ολοήμερη εκδρομή στην ιστορική Φιλιππούπολη, στο κέντρο της Βουλγαρίας. Πάνω σε επτά χαμηλούς λόφους, απλώνεται η Φιλιππούπολη. μία από τις αρχαιότερες πόλεις της Ευρώπης. Ρωμαϊκά θέατρα και αγορές, υπέροχα αρχοντικά του 18ου αιώνα και επιβλητικές εκκλησίες εντυπωσιάζουν τον επισκέπτη. Σε µας τους Έλληνες, η αναφορά της Φιλιππούπολης φέρνει στον νου τη μεγάλη προσφορά των Ελλήνων ομογενών της περιοχής (Γεώργιος & Νικόλαος Ζαφείρης, Γρηγόρης Μαρασλής), καθώς η παρουσία του Ελληνικού στοιχείου ήταν έντονη στις οικονομικές, κοινωνικές και πνευματικές δραστηριότητες της πόλης μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα.

Περιήγηση στη γεμάτη μνήμες παλαιά πόλη με τα γραφικά σοκάκια και τα πανέμορφα παλιά αρχοντικά του 18ου αιώνα. Θα δούμε το σπίτι μουσείο του Κουγιουμτζόγλου, το ναό του Αγ. Κων/νου & Ελένης, το Ελληνορωμαϊκό θέατρο κ.α. Χρόνος ελεύθερος και νωρίς το απόγευμα επιστροφή στο Βansko και δείπνο στο ξενοδοχείο.

4η ημέρα : Βansko

Πρωινό μπουφέ και γνωριμία µε την πόλη που θα µας φιλοξενήσει. Θα ανέβουμε στο χιονοδρομικό κέντρο του Βansko, όπου θα απολαύσουμε το χιόνι, τις πίστες και τους σκιέρ και Θα επισκεφτούμε μικρομάγαζα για τις αγορές µας.

1.2

5η ημέρα : Βansko – Αθήνα

Πρωινό και νωρίς το πρωί, αναχώρηση για την Αθήνα, αφού προηγουμένως επισκεφτούμε την όμορφη λουτρόπολη Σαντάνσκι, κοντά στα Ελληνικά σύνορα, γνωστή για τα ιαματικά νερά της αλλά και τις συμφέρουσες αγορές στον πεζόδρομό της.

Εν συνεχεία, µε ενδιάμεσες στάσεις για γεύμα και καφέ, άφιξη στην Αθήνα αργά το βράδυ.

Αρχηγός : Στέφανος Λιβέρης

Προκαταβολή μέχρι : 15 Οκτωβρίου 2016

Εξόφληση μέχρι : 3 Δεκεμβρίου 2016