Event: Πάσχα στη Σίφνο

Απρ
13
image_pdfimage_print

5ήμερη Πασχαλιάτικη

13 – 17 Απριλίου  2017

Το Πάσχα, είναι ιδανική εποχή για να επισκεφτεί κάποιος το νησί, καθώς την άνοιξη η Σίφνος «φοράει τα καλά της»! Καταπράσινα λουλουδιασμένα χωράφια, μυρωδιές από ρίγανη, φασκομηλιά και θυμάρι.

Η κατάνυξη και η παράδοση είναι κυρίαρχες αυτή την εποχή. Τα πάντα είναι έτοιμα και πεντακάθαρα για να υποδεχτούν τις Άγιες Μέρες του Πάσχα.

Οι προετοιμασίες για το Πάσχα, ξεκινούν λίγες μέρες πριν, με το άσπρισμα όλων σπιτιών και των εκκλησιών, ενώ οι γυναίκες και οι σύλλογοι του νησιού αναλαμβάνουν να “φρεσκάρουν” τους αρμούς στα πλακόστρωτα.

Εμείς θα ξεκινήσουμε την Μ. Πέμπτη από τον Πειραιά για το λιμάνι της Σίφνου, τις Καμάρες. Θα πάμε στο ξενοδοχείο μας και μετά στην εκκλησία για τα 12 ευαγγέλια ή στην πλατεία για καφέ. Το βράδυ φαγητό. Την ημέρα εκείνη οι κάτοικοι ετοιμάζουν τα παραδοσιακά “πουλιά της Λαμπρής”, δηλαδή πασχαλινές κουλούρες σε διάφορα σχήματα, στολισμένες με κόκκινα αυγά.

Τη Μ. Παρασκευή, είναι μοναδική εμπειρία για να ακολουθήσουμε τον Επιτάφιο στα γραφικά δρομάκια του οικισμού με τις παραδοσιακές φωτιές που ανάβονται στο πέρασμά του. Στον Αρτεμώνα, στην αυλή του Αγίου Κωνσταντίνου (κεντρική πλατεία του Αρτεμώνα), συναντιούνται οι Επιτάφιοι των ενοριών Παναγίας Κόγχης (Αρτεμώνα), Ταξιαρχών (Αγίου Λουκά) και Αγίου Ιωάννου (Άνω Πετάλι).Το βράδυ θα δειπνήσουμε  με  νηστίσιμα φαγητά

Το Μ. Σάββατο θα κάνουμε το γύρω του νησιού. Επειδή ο καιρός στη Σίφνο είναι γλυκός μπορούμε να κάνουμε και μπάνιο στα θάλασσα. Το Μ. Σάββατο το μεσημέρι, ξεκινάει η παρασκευή του παραδοσιακού πασχαλινού πιάτου, του “μαστέλο”. Μαστέλο ονομάζεται το κεραμικό σκεύος όπου το αρνάκι ή κατσικάκι πλυμένο μόνο με κόκκινο κρασί, “καθισμένο” σε κληματόβεργες και αρωματισμένο με άνηθο, σιγοψήνεται στον ξυλόφουρνο από το μεσημέρι μέχρι το τέλος της Αναστάσιμης λειτουργίας. Παραδοσιακά, στη Σίφνο τρώγεται μετά την Αναστάσιμη λειτουργία. Φαγητό μετά την  Ανάσταση

Κι έφτασε η Κυριακή του Πάσχα. Αξίζει να παρακολουθήσουμε την Ακολουθία της Αγάπης, που γίνεται στο Μοναστήρι της Βρύσης στις 11 το πρωί με ιδιαίτερη λαμπρότητα και τη συμμετοχή σύσσωμου του ιερού κλήρου της Σίφνου. Πάρτε μαζί σας τη λαμπάδα ή το αναστάσιμο κερί σας, το οποίο θα έχετε αναμμένο κατά τη διάρκεια της Ακολουθίας, και μπορείτε, αν θέλετε, να αφήσετε στο ναό για να καεί τελείως. Στο τέλος της Ακολουθίας, ο παπάς θα προσφέρει από ένα κόκκινο αυγό σε κάθε πιστό για να τσουγκρίσουν. Φαγητό μεσημέρι.

Το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα στην κεντρική πλατεία της Απολλωνίας ή του Αρτεμώνα πραγματοποιείται το κάψιμο του Ιούδα, ενός ομοιώματος του Ιούδα από υφάσματα, ξύλα, και άχυρα, που αφού περιφερθεί στις γειτονιές, παραδίδεται σε πανηγυρική ατμόσφαιρα στις φλόγες.

Στη πλατεία θα παρακολουθήσουμε εκδηλώσεις αναπαράστασης παλιών παιχνιδιών όπως είναι τα τσούνια (ένα παιχνίδι που θυμίζει μπόουλινγκ και οι ρίζες του ίσως βρίσκονται στην περίοδο της Φραγκοκρατίας) και οι κουνίστριες (αυτοσχέδιες κούνιες όπου νεαροί θα κουνήσουν τις αγαπημένες τους) και τα οποία διοργανώνονται από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Σίφνου.

Η φύση το Πάσχα στη Σίφνο, οργιάζει. Το τοπίο είναι καταπράσινο με χρωματιστές πινελιές από αμέτρητα λουλούδια. Μωβ και άσπρα αμάραντα, λιβάδια από μαργαρίτες και παπαρούνες, σπάρτα και βιολέτες συνθέτουν το σκηνικό.

Τη Δευτέρα του Πάσχα παίρνουμε το πλοίο για την επιστροφή γεμάτοι αναμνήσεις και υποσχέσεις.

 

Αρχηγός  : Ευκλείδου Καίτη

Κρατήσεις : Δερμάνης Ευάγγελος

Προκαταβολή μέχρι : 20 Φεβρουαρίου 2017

Εξόφληση μέχρι : 15 Μαρτίου 2017