Event: Μαστοροχώρια (Καστάνιανη – Πυρσόγιαννη – Βούρμπιανη) Κόνιτσα

Οκτ
28
image_pdfimage_print

3ήμερη περιηγητική

28 -30 Οκτωβρίου 2106

Κόνιτσα 2

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι από μόνος του ο δρόμος ανάμεσα στην Κόνιτσα και την Κοζάνη σε εμπνέει. Χώνεται ανάμεσα σε καταπράσινα βουνά, τρέχει δίπλα και πάνω από ποτάμια, αποκαλύπτει μικρά πέτρινα γεφυράκια και προσφέρει οπτική γωνία σε σκαρφαλωμένα σε βράχους μοναστήρια, όπως αυτό του Οσίου Νικάνορα.

Την 28η Οκτωβρίου λοιπόν μαζί με το Φ.Ο.Ν.Ι. θα γνωρίσουμε  το αδάμαστο πρόσωπό της περήφανης γης της Κόνιτσας και των Μαστοροχωρίων.

Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2106

Αναχώρηση από Νέα Ιωνία. Πρώτη στάση Κιάτο. Δεύτερη στάση Αντίρριο. Συνεχίζουμε μέσω Άρτας όπου και θα γευματίσουμε στην ταβέρνα  ο Πρωτομάστορας.

Μετά το φαγητό ξεκινάμε για την κωμόπολη της Κόνιτσας που είναι χτισμένη αμφιθεατρικά σε πλαγιά του όρους Τραπεζίτσα (παρακλάδι της Τύμφης), σε υψόμετρο 600 μέτρα. Στην είσοδό της συναντάμε το περίφημο γεφύρι της (κτισμένο το 1871) δημιούργημα του πρωτομάστορα Ζιώγα Φρόντσου.

Η Κόνιτσα είναι μια απλωτή κωμόπολη με τα αλλοιωμένα οικιστικά χαρακτηριστικά της να αντιπαλεύουν τα παραδοσιακά, αλλά είναι χτισμένη ομολογουμένως σε χαρισματική θέση.

Ξεκούραση στο ξενοδοχείο και το βράδυ ελεύθερο.

Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2106

Παίρνουμε το πρωινό μας και αναχωρούμε για τα θρυλικά Μαστοροχώρια. Αποτελούν ένα σύνολο 15 χωριών κτισμένων στις πλαγιές του Γράμμου κοντά στα σημερινά Ελληνοαλβανικά σύνορα.

Η ανθρώπινη παρουσία στην ευρύτερη περιοχή είναι αρχαιότατη. Σε ολόκληρη την έκτασή του διαρρέει ο Αώος ποταμός  αλλά και στην ευρύτερη περιοχή μέχρι τον Σαραντάπορο φαίνεται πως υπήρχαν εγκαταστάσεις τροφοσυλλεκτών  της ανώτερης παλαιολιθικής εποχής, που ακολουθούσαν κοπάδια ελαφιών και άλλων μεγάλων θηλαστικών. Μετά από 24 άνετα και αρκετά θεαματικά χιλιόμετρα από την Κόνιτσα συναντάμε την γέφυρα του Σαραντάπορου (μήκος 210 μέτρα).

Το πρώτο χωριό που συναντάμε μετά την διασταύρωση δεξιά για Καστανιάνη είναι η Πυρσόγιαννη ( υψόμετρο 840 μέτρα) έδρα του Δήμου Μαστοροχωρίων.

Αυτό που παίρνουμε σαν πρώτη εντύπωση είναι ότι εδώ έχουμε να κάνουμε με ένα εξωστρεφές και αρχοντικό χωριό με ηγετικό ρόλο, έχει δε καταπληκτική θέα τον Σαραντάπορο. Περπατώντας στην Πυρσόγιαννη βλέπεις ένα αρμονικό σύνολο από λιθόστρωτα, πέτρινες βρύσες, καμαρολίθια και πολλά άλλα, θα συναντήσουμε το σχολείο (1926) που αντικατέστησε παλαιότερο όταν κάηκε το 1914 και που έχει διαμορφωθεί σε Μουσείο Ηπειρωτών Μαστόρων.

Επόμενος προορισμός η Βούρμπιανη (930 υψόμετρο), είναι ξακουστό χωριό.  Βουρμπιανιώτες έκτισαν το μοναστήρι της Ζέρμας (1802). Αξίζει να δούμε το λιθόκτιστο διώροφο ιστορικό Γυμνάσιο, τον ανακαινισμένο ναό της Παναγίας (κτισμένο το 1903 σε θέση παλαιότερου του 1780) με το ηλιακό ρολόι στον κήπο. Εδώ θα γευματίσουμε.

Επιστροφή στο ξενοδοχείο ξεκούραση.

κονιτσα 1

Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2106

Μετά το πρωινό μας αναχωρούμε για να επισκεφτούμε  το Μπουραζάνι με το    περιβαλλοντικό πάρκο με ζώα, Κέντρο Οπτικοακουστικής Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και εργαστήριο Κεράτων και Τροπαίων.

Μετά θα επισκεφτούμε  τη Μονή Μολυβδοσκέπαστης. Βρισκόμαστε  300 μέτρα από τα σύνορα με την Αλβανία. Το Βυζαντινό αυτό μοναστήρι είναι αφιερωμένο στην Παναγία. Κτίστηκε το 670 μ.χ. από το αυτοκράτορα του Βυζαντίου Κωνσταντίνο Πωγωνάτο.

Από εδώ παίρνουμε το δρόμο της επιστροφής για Ν. Ιωνία με ενδιάμεσες στάσεις για καφέ και φαγητό.

Ο αρχηγός της εκδρομής έχει το δικαίωμα ολικής ή μερικής μεταβολής του προγράμματος ανάλογα με τις περιστάσεις.

Αρχηγός : Χρήστος Ιωάννου

Κρατήσεις : Xρήστος Μπράνης

Προκαταβολή μέχρι : 30 Σεπτεμβρίου 2016