Event: Επίσκεψη στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Απρ
02
image_pdfimage_print

Πολιτιστική

Κυριακή 2 Απριλίου 2017

Ο Σύλλογός μας έχει προγραμματίσει μια επίσκεψη στο μεγάλο αυτό έργο που λέγεται Πολιτιστικό Κέντρο Ίδρυμα Σταύρου Νιάρχου.

Μερικά πράγματα που πρέπει να ξέρουμε από πριν

Το  KΠΙΣΝ είναι μια σύμπραξη δημόσιου – ιδιωτικού τομέα και αποτελεί την μεγαλύτερη μεμονωμένη δωρεά του Ιδρύματος, ύψους 617 εκατομμυρίων ευρώ. Το ΙΣΝ θα δωρίσει το ΚΠΙΣΝ στο Ελληνικό Δημόσιο, το οποίο θα είναι υπεύθυνο για τη λειτουργία και τη διαχείρισή του.

Το ΚΠΙΣΝ, το οποίο βρίσκεται στο χώρο του παλαιού Ιπποδρόμου στην Καλλιθέα, φιλοδοξεί να αποτελέσει έναν από τους πιο σημαντικούς πολιτιστικούς, εκπαιδευτικούς και περιβαλλοντικούς χώρους στην Ελλάδα. Το έργο επιχειρεί να αποκτήσει την πλατινένια «πράσινη» πιστοποίηση κτιρίων LEED, την πρώτη διάκριση δημόσιου έργου στην Ελλάδα, καθώς και την πρώτη για δημόσιο έργο τέτοιας πολυπλοκότητας στην Ευρώπη και τον κόσμο. Επιπλέον το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος πρόκειται να διπλασιάσει το χώρο πρασίνου στις γύρω περιοχές, καθιστώντας το έναν από τους μεγαλύτερους χώρους πρασίνου στην Αθήνα.

Ο περιβαλλοντικός, κοινωνικός και οικονομικός αντίκτυπος του έργου είναι ιδιαίτερα σημαντικός κατά τη δύσκολη συγκυρία στην οποία βρίσκεται η χώρα εξαιτίας της κοινωνικοοικονομικής κρίσης.

Έχουν γίνει  εγκαταστάσεις της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, μπορούν να συγκριθούν με τα πιο σύγχρονα λυρικά θέατρα, παγκοσμίως. Επίσης εγκαταστάσεις της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, που αγγίζουν τα 22.000 τμ, θα στεγάσουν όλες τις υπάρχουσες ερευνητικές συλλογές, οι οποίες βρίσκονται τώρα σε τρία ξεχωριστά κτίρια, σε μία κεντρική τοποθεσία, με βελτιστοποιημένη πρόσβαση για ερευνητές και επιστήμονες.

Το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος καλύπτει το 85% της συνολικής έκτασης του ΚΠΙΣΝ και είναι πλήρως προσιτό προς όλους, συμπεριλαμβανομένων ατόμων με αναπηρία. Φιλοξενεί μεταξύ άλλων 1.450 δέντρα και 280.000 θάμνους, στο μεγαλύτερο βαθμό τους ενδημικά στη Μεσόγειο.

Το Ενεργειακό Στέγαστρο αποτελεί ένα κατασκευαστικό και τεχνικό επίτευγμα, τόσο για τα εγχώρια, όσο και τα διεθνή κατασκευαστικά δεδομένα, το στέγαστρο δημιουργεί την οπτική ψευδαίσθηση μιας ανάλαφρης κατασκευής που αιωρείται πάνω από το ΚΠΙΣΝ και ενώνεται με τον ορίζοντα της πόλης.

Το Κανάλι, μήκους 400μ., πλάτους 30μ., και βάθους 70εκ. στα άκρα και έως 140εκ. στο κέντρο, αποτελεί μια συνεχόμενη επιφάνεια νερού και θα λειτουργεί σε περιπτώσεις έντονων βροχοπτώσεων ως αποδέκτης των όμβριων υδάτων, εξασφαλίζοντας, σε συνδυασμό με άλλα προβλεπόμενα μέτρα, την αντιπλημμυρική προστασία του έργου. Τροφοδοτείται με νερό από τη θάλασσα, το οποίο φιλτράρεται πριν περάσει μέσα στο κανάλι και επιστρέφει πάλι στη θάλασσα με συνεχόμενη ροή.

 

Αρχηγός : Ευκλείδου Καίτη

Κρατήσεις : Παναγιώτου Αγγελική

Εξόφληση μέχρι : 15  Μαρτίου 2017