Λειβάρτζι – Καλάβρυτα – Σοπωτό

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Η διάθεση μας καλή αλλά όλοι μας αγουροξυπνημένοι, γιατί ξεκινήσαμε πολύ πρωί την εκδρομή μας. Μια στάση στο Κιάτο, ένας πρωινός καφές για να ξυπνήσουμε. Και φτάνουμε στο Διακοφτό, ένας περίπατος από τον σταθμό του τρένου μέχρι την παραλία ήταν πολύ ευχάριστη, γιατί ο καιρός μέχρι εκείνη την ώρα ήταν καλός.

Επιβιβαστήκαμε στην αμαξοστοιχία του οδοντωτού, όλοι μαζί σε ένα βαγόνι και απολαύσαμε, για μία ώρα, μια μοναδικής ομορφιάς διαδρομή, διασχίζοντας το φαράγγι του Βουραϊκού. Περνώντας από μικρά τούνελ, όπου ανάμεσα στα μικρά ανοίγματα προλαβαίναμε να διακρίνουμε διαδοχικές σπηλαιώδεις αίθουσες, άγρια τοπία με καταρράκτες, μικρά πέτρινα γεφύρια, καταπράσινα τοπία, τρεχούμενα νερά και γραφικά πέτρινα σπιτάκια.

Φθάνοντας στα Καλάβρυτα, διαθέσαμε λίγο χρόνο για να επισκεφθούμε την Μονή Αγίας Λαύρας, και το μουσείο της με τους πολύτιμους θησαυρούς της. Το γεύμα μας στα Καλάβρυτα και η διανυκτέρευση μας στη Κλειτορία. Η συνεχής βροχή όμως δεν μας επέτρεψε να την γνωρίσουμε καλά. Όμως οι περισσότεροι το βραδάκι ,κατηφορίσαμε προς την πλατεία για μια βόλτα και για μια γευστική απόλαυση με τοπικές λιχουδιές.

Η επόμενη ημέρα ήταν βροχερή. Το χωριό Σοπωτό (Αροανία) που επισκεφθήκαμε, γραφικό, αλλά λόγω του χειμώνα έρημο. Δυστυχώς δεν είχαμε την ευκαιρία να επισκεφθούμε τον ναό του Νεομάρτυρα Αγίου Παύλου, γιατί ήταν κλειστός.

Ανηφορίζοντας για το Λειβάρτζι, το τελευταίο ορεινό χωριό στο όρος Ερύμανθος, μας αποζημίωσε. Φανταστική διαδρομή, άγρια φύση, χαράδρες, και πολλά νερά. Το χωριό πανέμορφο, με τρεχούμενα νερά, με πέτρινες βρύσες στην πλατεία του. Η βροχή, δυστυχώς, πάλι μας δυσκόλεψε να απολαύσουμε καλύτερα αυτή την ομορφιά, περπατώντας στα δρομάκια του. Είχαμε όμως την χαρά να επισκεφθούμε και να ξεναγηθούμε από την Κα Άννα Ραβαζούλα, το παλιό πέτρινο σχολείο, που σήμερα είναι Λαογραφικό Μουσείο και να μάθουμε για την ιστορία του χωριού.

Στη Ψωφίδα, άλλο γραφικό χωριό στην περιοχή Τριπόταμα, με τον ήχο των νερών του Ερύμανθου ποταμού να κυλά με ορμή, σταματήσαμε για το γεύμα μας.

Με αναμνήσεις ευχάριστες, αφού χορτάσαμε με όμορφες εικόνες της χειμωνιάτικης Ελληνικής υπαίθρου, επιστρέψαμε στη Ν. Ιωνία, με τη σκέψη, πάντα να κάνουμε τέτοιες όμορφες εκδρομές στην φύση.

Παναγιώτου Αγγελική

Μέλος Δ.Σ.