Δελτίο Τύπου : Εκδήλωση για τη σημασία του έργου του Φώτη Κόντογλου

kontoglou

Ο Φυσιολατρικός  Όμιλος Νέας Ιωνίας, θέλοντας να τιμήσει για άλλη μια φορά τη ζωή και το έργο του «φανατικού» Αϊβαλιώτη Φώτη Κόντογλου , διοργάνωσε την τόσο επιτυχημένη αυτή εκδήλωση στις 7 Δεκεμβρίου στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου μας. Η εκδήλωση αυτή ήταν υπό την αιγίδα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας κ.κ. Γαβριήλ.

Πλήθος κόσμου κατέκλεισε την αίθουσα με δημότες και μη καθώς και με κληρικούς όλων των βαθμίδων.

Μας τίμησαν με την παρουσία τους ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ν. Ιωνίας και Φιλαδελφείας κ.κ. Γαβριήλ, ο Πρωτοσύγκελος της Μητροπόλεως Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας Πανοσιολογιώτατος κ. Επιφάνιος Αρβανίτης, ο οποίος ήταν και συντονιστής της εκδήλωσης, ο εγγονός του Φώτη Κόντογλου κ. Μαρτίνος, ο Αιδεσιμολογιώτατος πατήρ Σταμάτιος Σκλήρης, ο οποίος ήταν και ο εισηγητής-ομιλητής της εκδήλωσης. Επίσης  έδωσαν το παρόν τους οι: κ. Νικόλαος Μπάμπαλος, Δήμαρχος Ν. Ηρακλείου Αττικής, ο κ. Μιλτιάδης Καναβός, Δημοτικός Σύμβουλος, ο κ. Παναγιώτης Μανούρης, επικεφαλής μείζωνος αντιπολίτευσης της παράταξης  « Δημιουργία – Αλληλεγγύη», ο κ. Βασίλης Κατσαντώνης, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εκδρομικών Σωματείων Ελλάδας,  ο κ. Λουκάς Χριστοδούλου Πρόεδρος ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ.

Επίσης αθρόα ήταν και η προσέλευση και των εκπροσώπων των τοπικών Συλλόγων μας: Ο κ. Ομηρος Ακιανίδης από την Ένωση Παλαιών Προσκόπων, ο κ. Χάρης Σαπουντζάκης, από την Ένωση Σπάρτης , οι κ.κ. Ελσα Ανθρακίδου και Γυρτάτου Κατερίνα από το Σύλλογο Σμυρναίων Ν. Ιωνίας,, ο κ. Κώστας Τσομπανάκης από τον Σύλλογο Αλαγιωτών, η κα Λέλα Μπανούση από την Ένωση Γυναικών Ελλάδος (ΕΓΕ), η κα Σπανοπούλου από το Σύλλογο Ινεπολιτών – Καταμονιτών , η κα Χρυσάνθη Κοντού από την Πανλεσβιακή  Ένωση, η κα Ζωή Κιρμικόγλου από την Ένωση Μικρασιατών «ΚΑΠΠΑΔΟΚΙΑ» , ο κ. Ιωάννης Δαρμογιάννης από την Διαδημοτική Πολιτιστική Ένωση, ο κ. Κώστας Τσαγκαράκης από τον Αθλητικό Γ.Σ.Ν.Ι. «ΑΝΑΤΟΛΗ» και η κα Παναγιώτα Σούγια από τον Τοπικό Τύπο ΙΩΝΙΑΝΕΤ.

Η εκδήλωση, άρχισε με ένα video  για το Αϊβαλί ,την αγαπημένη πατρίδα του Φώτη Κόντογλου, την επιμέλεια του οποίου είχε το μέλος μας Γιάννης Αβράμπος.

Ακολούθησε η ομιλία του Προέδρου του Ομίλου κ. Στέφανου Λιβέρη, ο οποίος αναφέρθηκε στη ζωή του Φώτη Κόντογλου και μάλιστα κατασυγκινημένος τόνισε τις προσωπικές στιγμές και διάλογο που είχε μαζί του. Στη συνέχεια αναγνώστηκαν τα βιογραφικά του Φώτη Κόντογλου και του πατρός Σταματίου Σκλήρη, αγιογράφου και κυρίου ομιλητή-εισηγητή της εκδήλωσης.

Παίρνοντας το λόγο, ο Αιδεσιμολογιώτατος πατήρ Σταμάτιος Σκλήρης παρουσίασε από στήθους, τον λογοτέχνη και ζωγράφο Φώτη Κόντογλου, τονίζοντας ότι η συμβολή του στον χώρο της Βυζαντινής εικονογραφίας είναι μοναδική και μάλιστα πολλές εικονογραφίες του υπάρχουν σε ναούς στην Χώρα μας.

Στη συνέχεια η χορωδία της Μητροπόλεως Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας, υπό τη διεύθυνση του πρωτοψάλτη κ. Χάρη Νταραβάνογλου έψαλλε εκτός από επίκαιρους εκκλησιαστικούς ύμνους και Μικρασιάτικα τραγούδια. Στο σημείο αυτό όλοι οι παρευρισκόμενοι συγκινήθηκαν γιατί οι σκοποί αυτοί με την ερμηνεία του κ. Νταραβάνογλου, συνοδευόμενος από τα μέλη της χορωδίας, μίλησαν στις καρδιές όλων.

Την όλη εκδήλωση έκλεισε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης και ποιμενάρχης μας κ.κ. Γαβριήλ , αναφερόμενος και ο ίδιος στο Φώτη Κόντογλου. Στη συνέχεια ευχαρίστησε τους υπευθύνους για την τόσο ωραία οργάνωση και μάλιστα το Φυσιολατρικό Όμιλο Νέας Ιωνίας που είχε την πρωτοβουλία για την σημερινή παρουσίαση.

Καίτη Ευκλείδου

Έφορος Πολιτιστικών και Δημοσίων Σχέσεων