Γιατί γιορτάζουμε τις Απόκριες και την Καθαρή Δευτέρα

Πριν ξεχυθούμε να αγοράσουμε περούκες, στολές και να ντυθούμε, κουνελάκια, σέξι νοσοκόμες, γκάγκστερ, κατάδικοι, καουμπόης, Σαρλώ και άλλα τρελά, ας μάθουμε γιατί γιορτάζουμε τις Απόκριες και μετά μπορούμε να διασκεδάσουμε ελεύθερα.

Η λέξη Απόκριες προέρχεται από το Βυζαντινό «Απόκρεω» και η σημασία της είναι η αποχή από το κρέας, «από» και «κρέας». Στην Ρώμη χρησιμοποιούσαν την λέξη «carnevale» που σημαίνει «αντίο κρέας». Είναι η αποχή τριών εβδομάδων πριν από την Καθαρή Δευτέρα ώστε να υποδεχτούν την Σαρακοστή.

Οι ρίζες των εορτασμών αυτών προέρχονται από την Αρχαία Ελλάδα όπου γιόρταζαν την έναρξη της νέας χρονιάς προσπαθώντας το νέο έτος να είναι ευνοϊκό και παράλληλα γιόρταζαν την αναγέννηση της φύσης με τον ερχομό της άνοιξης.

Οι εκδηλώσεις τότε δεν είχαν μεγάλη διαφορά από τις σημερινές, αφού μεταμφιέζονταν, χόρευαν, πέταγαν κομφετί, και τα σεξουαλικά υπονοούμενα αποτελούσαν βασικό στοιχείο…..για την Αρχαία Ελλάδα μιλάμε!!!!

Παρόμοιες γιορτές γίνονταν από τους Βαβυλώνιους, τους Αιγυπτίους προς τιμή της Ίσιδας και τους Ρωμαίους οι οποίοι γιόρταζαν τα Διονύσια, τα Βακανάλια, τα Σατουρνάλια, τις Καλέντες του Ιανουαρίου και τα Λαντερκάλια του Φεβρουαρίου.

Στις περιόδους αυτών των γιορτών, οι άνθρωποι άφηναν τελείως ελεύθερους τους εαυτούς τους, τριγυρνώντας μασκαρεμένοι στους δρόμους και πράττοντας κάθε ασχημοσύνη ελεύθερα.

Οι Απόκριες είναι η μοναδική μας ευκαιρία μέσα στο χρόνο να βγάλουμε προς τα έξω τον πραγματικό μας εαυτό, γι αυτό θα πρέπει να προσέξουμε καλά τι μάσκα θα διαλέξουμε.

Περίεργος αλήθεια μου φαίνεται αυτός ο συλλογισμός.

Θα πρέπει λοιπόν να φορέσουμε μάσκα για να βγάλουμε τον πραγματικό μας εαυτό;

Οπότε σύμφωνα με τα παραπάνω, το πρόσωπό μας στην ουσία είναι μία «μάσκα» (δηλαδή κάτι ψεύτικο), ενώ φορώντας τη μάσκα είμαστε αυτό που είμαστε;

ΣΚΕΤΟ ΜΠΕΡΔΕΜΑ !!!!!!

Εμείς όμως θα μασκαρευτούμε, θα φάμε, θα γλεντήσουμε, θα χορέψουμε και…….. δε βαριέσαι, ας το πάρει ο καθένας όπως θέλει………

Άλλη μία γιορτή με πολύ (έστω νηστίσιμο) φαγητό, γλέντι και καλή διάθεση είναι η Καθαρή Δευτέρα. Γιατί όμως την γιορτάζουμε; Ας το δούμε.

Η Καθαρή Δευτέρα συμβολίζει την καθαρότητα ή την αγνότητα αν προτιμάτε, καθώς είναι η πρώτη μέρα της Σαρακοστής, δηλαδή της μεγάλης νηστείας του Πάσχα που διαρκεί 40 μέρες όσες και οι μέρες νηστείας του Χριστού στην έρημο.

Ονομάστηκε έτσι γιατί καλούμαστε να αφήσουμε πίσω όλες τις αμαρτωλές συνήθειες και κραιπάλες, συμπεριλαμβανομένων και των αρτύσιμων, (δηλαδή των μη νηστίσιμων φαγητών), καθαρίζοντας με τον τρόπο αυτό την ψυχή και το σώμα μας.

Ο εορτασμός της Καθαρής Δευτέρας στην ύπαιθρο είναι γνωστός και ως «Κούλουμα».

Σύμφωνα με μία άποψη ο όρος είναι Αθηναϊκός και προέρχεται από τους στύλους (κολώνες) του Ολυμπίου Διός, για τους οποίους οι Αθηναίοι χρησιμοποιούσαν την Λατινική λέξη «colymna».

Όπως και να γιορτάσει κανείς την Καθαρή Δευτέρα, ό,τι κι΄ αν επιλέξει να βάλει στο τραπέζι του, η μέρα απαιτεί (αν το επιτρέπει και ο καιρός φυσικά) το παραδοσιακό πέταγμα του χαρταετού.

Εκτός από ένα πολύ ωραίο έθιμο, καθώς γεμίζουν οι ουρανοί με φανταχτερά χρώματα και περίτεχνα σχέδια, είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να ξεμουδιάσουμε λίγο από την καθιστική ζωή που κάνουμε οι περισσότεροι, (όχι εμείς βέβαια του Φ.Ο.Ν.Ι που αλωνίζουμε την Ελλάδα) και να χαρούμε λίγο τη φύση και την εξοχή.

Και αν δεν θέλουμε να αγοράσουμε έτοιμο χαρταετό, μπορούμε να πρωτοτυπήσουμε και μαζί με τα παιδιά ή τα εγγόνια μας να φτιάξουμε τον δικό μας.

Αυτάααα…….. λοιπόν.

ΚΑΛΕΣ ΑΠΟΚΡΙΕΣ, ΚΑΛΗ ΚΑΘΑΡΗ ΔΕΥΤΕΡΑ και να περάσετε όλοι ΥΠΕΡΟΧΑ !!!!!!!!!

Ιωάννου Φωτεινή