Ασπροπόταμος – Η άγρια ομορφιά της φύσης

Τριήμερο Αγίου Πνεύματος του 2016. Το καλοκαίρι ήδη έχει μπει για τα καλά. Πολλοί έχουν  αρχίσει να επισκέπτονται τις παραλίες. Εμείς είπαμε να κάνουμε μια βουτιά δροσιάς, στην άγρια ομορφιά της φύσης, στην καρδιά της Πίνδου, να  αναπνεύσουμε το οξυγόνο που μας λείπει, να απολαύσουμε τα όμορφα ολοσκέπαστα  από έλατα  χωριά  του μαγευτικού Ασπροποτάμου.

Πρώτη μας στάση τα Καμένα Βούρλα για ένα γρήγορο πρωινό καφέ , και συνεχίζουμε την πορεία μας για τους μαγικούς βράχους των Μετεώρων, το  δεύτερο σημαντικό μοναστικό συγκρότημα στην Ελλάδα, οι άσβηστοι φάροι της ορθοδοξίας.

Επιλέξαμε να επισκεφθούμε τη Μονή Αγ. Στεφάνου, το μοναστήρι που ανεβαίνεις  χωρίς σκαλιά. Η θέα από τον εξώστη της μονής είναι μαγευτική. Στα πόδια του βράχου, απλώνεται η πόλη της Καλαμπάκας, με τον Πηνειό ποταμό να ρέει στο βάθος. Είναι πολύ προσεγμένο και έχει υπέροχο εσωτερικό με εντυπωσιακές αγιογραφίες. Χώροι τεράστιοι και υπερβολικά καλά συντηρημένοι. Οι τοι­χο­γρα­φί­ες του, πολύ καλά συν­τη­ρη­μέ­νες. Στην πα­λαι­ά τρά­πε­ζα, πού έ­χει μετατραπεί σε μου­σεί­ο, εί­ναι ε­κτε­θει­μέ­να για τούς ε­πι­σκέ­πτες τα α­ξι­ο­λο­γό­τε­ρα κει­μή­λια της Μονής, ό­πως  με­τα­βυ­ζαν­τι­νές ει­κό­νες, χρυ­σο­κέν­τη­τα άμ­φια , ξυ­λό­γλυ­πτοι και αρ­γυ­ρό­δε­τοι σταυ­ροί,  δισκοπότηρα, θυ­μι­α­τή­ρια κ.α.. Εν­τυ­πω­σια­κός  εί­ναι και ὁ χρυ­σο­κέν­τη­τος ε­πι­τά­φιος του 1857.

Μετά την ξενάγηση – επίσκεψη – προσκύνημα, γευματίσαμε στο Καστράκι, και συνεχίσαμε την πορεία μας για τη Καλλιρόη, ορεινό χωριό της Πίνδου, μια καταπληκτική διαδρομή  ώσπου να φθάσουμε  στο ξενοδοχείο μας, όπου  και θα διανυκτερεύαμε.

Η τοποθεσία ήταν πανέμορφη. Το πράσινο κυριαρχούσε παντού. Μια βραδινή βόλτα στο χωριό, στην μικρή πλατεία όπου βρίσκεται ο ναός της Κοιμ .Θεοτόκου με το παλαιό καμπαναριό, είχες την εμπειρία να απολαύσεις την ήσυχη ομορφάδα του χωριού.

Η επόμενη ημέρα ήταν αφιερωμένη στο ορεινό χωριό των Τρικάλων τα Δολιανά, για να γνωρίσουμε από κοντά την όμορφη εκκλησία του Τιμίου Σταυρού που διαθέτει 13 τρούλους και χτίστηκε στα τέλη του 18ου αιώνα. Εκεί βέβαια, στον καθαρό και προσεγμένο αυλόγυρο βγάλαμε τις αναμνηστικές φωτογραφίες μας, αλλά δυστυχώς δεν μπορέσαμε να  δούμε πως είναι εσωτερικά  ο ναός.

Στο λαογραφικό Μουσείο της Κρανιάς, το παλιό σχολείο φτιαγμένο με σεβασμό και έμπνευση, μεράκι και αγάπη, μας γύρισε στο ωραίο παρελθόν. Στο χώρο αυτό  αναβιώνει η παράδοση όλης της περιοχής. Η Κρανιώτικη υφαντική τέχνη, δείγματα γυναικείας και ανδρικής ενδυμασίας , αργαλειό, νυφικό κρεβάτι, καθώς και μεγάλο φωτογραφικό αρχείο.

Μετά από αυτή την ομορφιά, ακολούθησε  το γεύμα μας στην τοποθεσία «Τρία Ποτάμια» δίπλα στον Ασπροπόταμο. Τα χαλιά στο χώμα, δίπλα να κυλά το γάργαρο νερό του ποταμού, και όλοι μαζί  απολαμβάναμε την ομορφιά της φύσης τρώγοντας, πίνοντας, τραγουδώντας και  χορεύοντας.

Στο χωριό Χαλίκι, στην πλατεία του χωριού απολαύσαμε τον καφέ μας, και γεμάτοι από τις ομορφιές της φύσης κουρασμένοι επιστρέψαμε στο ξενοδοχείο.

Η τελευταία ημέρα είχε άλλη ομορφιά. Τι να πρωτοδείς και τι να θαυμάσεις;  Λίγα χιλιόμετρα από την τοποθεσία «Τρία Ποτάμια», συναντάμε το όμορφο χωριό Μηλιά, την Πολυθέα, την Αγ. Παρασκευή, το Νεραιδοχώρι, το πανέμορφο Περτούλι. Διαδρομή πανέμορφη, αξέχαστη. Στην Ελάτη σταματήσαμε για γεύμα, και για αγορές τοπικών προϊόντων.

Αφήνοντας πίσω τόσες ομορφιές και χαρούμενοι για το ευχάριστο τριήμερο, φθάσαμε στη Ν. Ιωνία.

Ευχηθήκαμε Καλό Καλοκαίρι και ραντεβού τον Σεπτέμβρη για νέες αποδράσεις.

Παναγιώτου Αγγελική