Αγία Θεοδώρα Βάστας

aftheodora

Ξεκινήσαμε από την Ν. Ιωνία, στις 8 Φεβρουαρίου το πρωί, 51 άτομα, αφήνοντας πίσω όλες τις έγνοιες των ημερών για να πάμε να θαυμάσουμε αυτό το μνημείο που είναι μια μαρτυρία άλλης εποχής. Το εκκλησάκι της Αγίας Θεοδώρας στη Βάστα Αρκαδίας.

Όσο πλησιάζουμε τόσο πιο έντονα ακούγεται το βουητό των νερών που αναβλύζουν από τα θεμέλια της εκκλησίας και το μυστήριο του μύθου κάνοντάς μας να αισθανόμαστε δέος μπροστά στο θέαμα που αντικρίσαμε. Δεκαεπτά δένδρα ξεπηδούν από τη στέγη και από τα θεμέλια αναβλύζουν τα νερά ενός κεφαλαριού.

Παρά τη μεγάλη βροχή, πήγαμε στο εκκλησάκι, προσκυνήσαμε και ο κ. Παναγιώτης (υπεύθυνος) μας μίλησε αναφερόμενος στο μύθο και στα παράξενα φαινόμενα της φύσης που κρατάνε ακέραιο αυτό το εκκλησάκι, παρά την ύπαρξη των 17 πελώριων δένδρων στη σκεπή του.

Από εκεί κάναμε μία μικρή πεζοπορία, ένα μικρό μονοπάτι που μας οδήγησε σε ένα νερόμυλο που κινείται με τα νερά που αναβρύζουν από το βουνό. Μετά γυρίσαμε στην ταβέρνα γιατί έπρεπε να φάμε. Απολαύσαμε τη σπιτική κουζίνα με το ζυμωτό ψωμί και το κρασάκι.

Περίπου στις 3.30 άρχισε η επιστροφή. Λίγο νωρίτερο από ότι προγραμματίσαμε λόγω καιρού. Βέβαια δεν αφήσαμε κάτι που να μην είδαμε και να μην απολαύσαμε . Με τον καθιερωμένο σταθμό μας φτάσαμε στη Ν. Ιωνία. Όλοι ενθουσιασμένοι και με την επιθυμία να κάνουμε στο μέλλον αυτή την εκδρομή κάποια Άνοιξη. Γιατί ο προορισμός αυτό είναι αξιόλογος και από θρησκευτική άποψη και από φυσιολατρική.

Καίτη Ευκλείδου